La Via Verda

La Via Verda de la Terra Alta posa a l’abast dels practicants de l’excursionisme, el ciclisme de muntanya i l’equitació, un itinerari ple d’indrets meravellosos i d’espais gairebé verges, on la tranquil·litat i el silenci son les notes predominants.

Aquesta ruta transcorre per un tram de ferrocarril fora de servei que unia les poblacions de La Puebla de Hijar i Tortosa, creuant la serra de Pàndols fins arribar a l’Ebre.

El tram recuperat que passa per la comarca és de 23,6 Km, parteix des del pont del riu Algars i travessa els termes d’Horta de Sant Joan, Bot, Prat de Compte i el Pinell de Brai.

No obstant aquesta via té un recorregut d’uns 100 km des de la Puebla de Hijar fins a Roquetes i es coneguda també com l’antiga via de la val de Zafan.

Una de les maneres mes còmodes i àgils de fer un recorregut de via verda es amb bicicleta posat que es un circuit segur i de nivell baix, accessible a tot tipus de públic. Al voltant de la via verda s’han creat serveis com el lloguer de bicicletes, permet gaudir d’aquesta actitivtat en qualsevol època i de manera més còmoda i segura.

Mapa de les estacions

En ruta Km. 0 / Km. 13 / Km. 17,5 / Km. 23,7

KM 0

La Via Verda arrenca al costat del riu Algars, llit que separa les comunitats d’Aragó i Catalunya. En el costat català s’aixequen els edificis del que va ser l’estació d’Arnes-Lledó que dista a penes un quilòmetre de la localitat de Lledó mentre que la d’Arnes queda a uns 8 km. Des de la pròpia estació, en paral·lel a la via, baixa un camí cap a un paratge on s’ha condicionat un espai recreatiu on, si la temperatura anima, a més serà possible gaudir d’un bany.

Després de l’estació recorrerem cinc quilòmetres, en els quals creuarem el primer túnel de la ruta. Una àmplia corba ens aproxima als edificis del que va ser l’estació d’Horta de Sant Joan (Km 5). Seguint la via, enfront de nosaltres, podrem observar la montanya de Santa Bàrbara.

Des d’aquí la Via Verda discorrerà al costat del riu Canaletes fins al final de la ruta. Durant els següents quilòmetres alternen túnels i viaductes gairebé sense pausa. Entre aquests últims destaquen els situats en el Km 8,5, que salva el Barranc del Molí del Cap i el del Km 10 que creua sobre els pins que tapen el llit del Barranc de la Balloca.

KM 13

La vista de l’ermita de Sant Josep, ens anuncia l’arribada a Bot. El poble, situat al costat de l’estació, és punt obligat d’aprovisionament, ja que fins a la Fontcalda (Km 19) no trobarem fonts.

Recorrent la via, entre trinxeres, viaductes i túnels, es passa sota el Queixal d’en Canar. L’últim túnel d’aquest tram és el més llarg d’aquesta ruta, de 739 m en corba.

KM 17,5

A la sortida d’aquesta llarga galeria apareixen les ruïnes de l’estació de Prat de Comte que dista del poble que dóna nom uns 4 quilòmetres per una empinada, però tranquil·la, carretera que arrenca de la mateixa estació. En el Km 18,5 surt el camí d’accés al Santuari de la Fontcalda.

Aquest nou tram de via, fins a l’estació del Pinell de Brai, ha estat aprofitat per al traçat d’una ruta de senderisme de la Terra Alta: la PR-C-98. Sobre nous viaductes i túnels arribarem al Km 20. En aquest lloc se situa el túnel que va ser el “culpable" de la clausura del ferrocarril, en produir-se un important enfonsament en el seu centre. Per això, s’ha aprofitat una pista que, sense tot just pendent, esquiva el túnel per l’exterior.

23,7KM

S’arriba a les andanes de l’estació de Pinell de Brai. Com succeïa en l’anterior parada de Prat, el nucli urbà de Pinell dista uns 6 km, per carreteres de muntanya.

Aquí finalitza la Via Verda de la Terra Alta, però no les possibilitats de ruta. I és que, des d’aquest mateix punt, és possible continuar itinerari fins a arribar a Tortosa, seguint la Via Verda del Baix Ebre. 26 km addicionals cap a l’Ebre.

Contacta'ns!

¿Tens algun dubte?

Et posarem en contacte amb les empreses de lloguer de bicicletes de la zona per fer la Via Verda a mida!