Itinerari de Cova Picasso

Info Activitat

  • Fàcil

Descripció

Itinerari de Cova Picasso: de la Franqueta a la cova Picasso

Al terme municipal d’Horta de Sant Joan, endinsant-se pel Parc Natural dels Ports fins a la vall del riu dels Estrets, es troba la magnífica àrea recreativa de la Franqueta, situada al costat del riu. Des d’aquest punt, hi ha diferents itineraris senyalitzats del parc natural, entre els quals aquest, de baixa dificultat però suficient i molt indicat per fer-se una idea de l’entorn natural i patrimonial d’una de les zones més visitades alhora que interessants del massís dels Ports. A Horta de Sant Joan cal no deixar de visitar el Centre Picasso i l’Ecomuseu dels Ports.

Ruta senyalitzada.

L’itinerari proposat surt de l’àrea recreativa de la Franqueta. Per arribar-hi des de Gandesa, primer cal dirigir-se a Horta de Sant Joan, bé sigui pel sud, passant per Prat de Compte per la carretera C-43 i després prenent a la dreta la C-230, o bé pel nord, per Bot a través de la carretera TV-3531 i després la T-334. Des d’Horta de Sant Joan, se surt per la carretera T-334 cap al S fins a l’encreuament amb la T-330, que es pren a la dreta (SO) en direcció a Arnes. Dos-cents metres més enllà, cal tombar a l’esquerra (S/SE) i prendre la pista asfaltada de 9,5 km que duu al punt d’inici de l’excursió.

0,00 km (554 m). Des de l’àrea recreativa de la Franqueta, es comença a caminar en direcció sud per la pista que porta al coll de Miralles.

0,50 km (595 m), 0 h 07 min. Poc després apareixen, a mà esquerra (NE), unes escales fetes amb troncs que indiquen l’inici del sender cap a la cova Picasso. Després dels primers metres de pujada es troba un antic forn de calç, construccions que es bastien on es podien trobar afloraments calcaris per, mitjançant una llarga cocció, poder-ne treure la calç per utilitzar-la com a ciment en la construcció. A l’abric de pins i alzines, s’arriba a la riba esquerra del riu dels Estrets.

1,30 km (560 m), 0 h 20 min. Riu dels Estrets. Es continua pel sender cap a la dreta (E) i es passa al cap de pocs metres la font de la Barrina.

1,60 km (570 m), 0 h 25 min. Havent remuntat el riu, es troba un senyal direccional que indica, a la dreta, la situació de la cova dels Ullals de Morago, una petita balma coneguda popularment com a cova Picasso a causa de l’estada que aquest reconegut pintor va fer-hi l’estiu de 1898. Es recupera el sender principal a la dreta i s’accedeix al riu dels Estrets, on hi ha un pont de fusta.

1,73 km (570 m), 0 h 28 min. Pont de fusta sobre el riu dels Estrets i pista que puja a la vall d’Uixó. Cal creuar-lo i girar a l’esquerra (NO) per aquesta pista, ja tornant cap a l’àrea recreativa. Poc més endavant, es tomba a la dreta (NE) per una desviació que duu a una antiga marbrera restaurada de forma exemplar (km 2,20, 570 m, 0 h 32 min). Els plafons d’interpretació expliquen com eren extrets els blocs de marbre i s’hi poden contemplar també els indrets exactes on es treballava i les marques deixades en les feines d’extracció. L’explotació es remunta al 1966 i es va aturar a causa de l’oposició de la població local. Es desfà el camí d’accés i es torna a la pista que baixa resseguint el curs del riu.

2,65 km (565 m), 0 h 38 min. Indicadors cap al mas de Quiquet. Es continua a la dreta (N) i, enfilant-se uns metres, s’arriba a aquest mas, també magníficament restaurat, que fa funció d’equipament social amb diferents finalitats. Vinculat estretament a l’estada de Picasso al massís dels Ports amb Manuel Pallarès, durant l’agost de 1898, a l’exterior es troben plafons que expliquen quina ha estat l’evolució del paisatge als Ports i dues mostres de la intensa activitat que existia: hi ha reproduïda una carbonera, utilitzada per obtenir carbó de carrasca, i també hi ha reconstruït un clot de pega. Els clots de pega eren obres destinades a l’extracció de la pega dels pins, un material emprat antigament per a la impermeabilització de la carena dels vaixells i de les bótes de vi.

3,00 km (570 m), 0 h 42 min. Després de passar pel mas de Toni, es distingeix davant el bonic mas de la Franqueta, l’últim mas habitat del Parc Natural dels Ports. Es continua baixant pel sender.

3,17 km (550 m), 0 h 45 min. S’arriba al punt inicial de l’itinerari, l’àrea recreativa de la Franqueta. Fi del recorregut.

 

 

 

Activity Video