Cultura i patrimoni

Enamora't del patrimoni d'Horta de Sant Joan

Vols fer un viatge en el temps? L'autenticitat dels pobles  medievals  et farà viure l'experiència d'un viatge als orígens. Horta de Sant Joan, el poble de Terra Alta que inspira un jove Picasso marcant-lo per sempre, és una vila que neix sobre un relleu accidentat en un paisatge privilegiat, entre la serra dels Pesells i el Parc Natural dels Ports.

Els orígens de la població de Orta (com es coneixia el municipi fins al segle XIX) es remunten a molts segles enrere. Els indicis arqueològics parlen d'un assentament del poble iber dels ibercavones en la part més alta del poble, mentre que en el conjunt muntanyenc de les Roques de Benet estava la població romana de Bene. En el segle VIII els musulmans conquisten la zona i els cristians la reconquereixen el segle XII. En aquesta època Horta comptava amb un castell i un recinte emmurallat, on va néixer la vila medieval que ha arribat fins a l'actualitat.

Encara es conserven els carrerons estrets i concèntrics que envoltaven el desaparegut castell. L'itinerari pel centre històric permet contemplar diversos edificis gòtics (l'església parroquial de Sant Joan Baptista), renaixentistes (l'ajuntament, la Casa Clúa, la Casa Pitarch o la Casa del Delme) i gaudir de magnífiques vistes sobre la muntanya de Santa Bàrbara.

En 1898, Pablo Picasso amb només 16 anys va ser convidat a Horta pel seu company d'estudis Manuel Pallarès per a acabar de curar-se de l'escarlatina. Aquí va començar una relació de l'artista amb el municipi que li va acompanyar tota la vida.

Capbussa't a la cultura de la Terra Alta a qualsevol dels nostres museus i espais històrics.  Coneix el que va suposar la Guerra Civil amb la Batalla de l'Ebre als nostres espais de memòria històrica. Descobreix com s'elaboren els productes tradicionals de la comarca.

Esglèsies i convents

Batalla de l'Ebre

Museus

Pobles amb encant

Artesans obradors

Monuments

Arbres monumentals

Mas de Burot