Via Verda Val de Zafan: Trams Terra Alta

Info Activitat

  • 49KM
  • 400 m

Descripció

Tram Terra Alta: 26 km. Tram Baix Ebre: 23 Km.
Localització: Antiga estació d’Arnes –Lledó; Tortosa
Municipis: la ruta arriba per Aragó i creua per terme municipal de Arnes, Horta de Sant Joan, Bot, Prat de Compte, Pinell de Brai, terme municipal de Benifallet, Xerta, Aldover, EMD Jesús, Roquetes i Tortosa.
Desnivell: 400 m
Dificultat: baixa.
Usuaris: a peu, a cavall o amb bicicleta.
Accessibilitat: Hi ha un tram accessible de 5km comprès entre l’estació de Bot fins al Santuari de la Fontcalda.
Recomanacions: cantimplora, cambra de recanvi, llum i repelen i bossa per deixalles.
Tipus de ferm: capa asfàltica
Infraestructura: travessa túnels excavats a la roca amb i sense il.luminació, aqüeductes, antigues estacions de ferrocarril, àrees de lleure i ponts.
Estacions amb serveis de restauració: Aldover i Benifallet. a Bot hi ha un vagó de tren habilitat com servei de bar.
Punts d’aigua potable: Jesús, Aldover, Xerta, Bot i la Fontcalda.
Telèfons d’urgència: bombers 085, emergències 112, ambulàncies 061 i sanitat respon 902111444. Els punts amb cobertura pel tram de Terra Alta estan senyalitzats.
Connexió amb altre traçat cicloturista: D’aquí enllaça amb el camí Natural de Tortosa-l’Aldea-Deltebre per arribar fins la desembocadura del Delta de l’Ebre

Què és la via verda

La Via Verda és un recorregut turístic restringit a itineraris que transcorren sobre antigues infraestructures ferroviàries. En aquest cas transcorre per l’antiga via fèrria de la Val de Zafan. La via verda constitueix l’instrument ideal per promoure entre la societat una nova cultura de l’oci, de l’esport a l’aire lliure i de la mobilitat no motoritzada. A més, representa un ajut a la cultura de la bicicleta, de l’excursionisme i dels passeigs a cavall, ja que generalitza el seu ús entre tots els ciutadans, exercint un important paper educatiu, en especial per als més joves, ja que el gran avantatge de la Via Verda és que garanteix l’accessibilitat i la universalitat dels usuaris, sense limitacions d’edat o capacitat física.
La Via Verda és una ruta turística, d’accès no motoritzat, que transcorre per l’antiga via fèrria de la Val de Zafan on,

Antecedents històrics

Atès l’interès del govern de l’Aragó de tenir port de mar per explotar els seus productes, l’any 1863 es va projectar el traçat per unir la Puebla de Híjar (Aragó) amb Sant Carles de la Ràpita (Catalunya).

Les obres es varen començar el 1882. El primer tram entre La Puebla de Híjar i Alcanyís, es va inaugurar el 1895 i la prolongació fins a Tortosa no es va aconseguir fins a 1942. La línia de la Val de Zafan va jugar un important paper logístic durant la Batalla de l’Ebre.
Aquest ferrocarril, conegut a la zona com el Sarmentero, ja que travessava una terra de sembrada de vinyes, va estar en funcionament 31 anys. En tot aquest temps no va arribar a concloure’s l’últim tram, entre Tortosa i Sant Carles de la Ràpita.
L’enfonsament d’un túnel el 1971 entre les estacions del Pinell de Brai i Prat de Comte va servir com a excusa per al seu tancament definitiu el setembre de 1973.

Tram Terra Alta: Llocs per on transcorre. Arnes-El Pinell de Brai

Si comencem el recorregut a Arnes, situats a la seva plaça major podrem admirar una privilegiada panoràmica dels Ports. El nucli històric d’aquest poble va ser declarat bé d’interès cultural per la Generalitat de Catalunya i el seu Ajuntament és un dels primers d’estil renaixentista.
Per anar a trobar la Via verda haurem de sortir de la població pel camí que surt enfront de la cruïlla de la carretera T-330 (Gandesa – Vall-de-roures) amb l’entrada a la població, tot seguint la senyalització que ens portarà durant uns 5 km aproximadament fins els límits de Catalunya amb l’Aragó, al costat del riu Algars, lloc on s’hi troba un petit assut ideal per a prendre un bany. Des d’allí, es pot contemplar l’imponent pont de formigó que salva l’obstacle natural del riu, i on s’hi poden practicar esports d’aventura tals com el ponting. Ben a la vora trobem l’estació d’Arnes-Lledó, punt d’inici de la Via verda de la Terra Alta.
Emprenem el camí per la Via verda en direcció a Horta de Sant Joan .Tan sols dos quilòmetres separen l’estació del municipi. A la població podrem visitar l’Ecomuseu dels Ports  i el Centre Picasso, essent una de les visites obligades el nucli urbà medieval amb la plaça de l’església , l’ajuntament i l’església de Sant Joan Baptista.
Davant de l’estació d’Horta de Sant Joan trobem el camí que ens portarà cap al Convent de Sant Salvador i cap a l’espai natural anomenat “Racó de les Olles” indret de gran bellesa i lloc ideal per prendre un bany a les aigües del riu Canaleta.
Des d’Horta, l’itinerari comença a baixar molt suaument. Diversos túnels i aqüeductes conformen aquesta part del recorregut fins arribar a l’estació de Bot, al bell mig del traçat i al costat de la població. L’edifici més significatiu de Bot és l’església renaixentista de Sant Blai situada al mig de la població. També es pot visitar l’ermita de Sant Josep, des de on s’albira una fantàstica vista de Bot, les serres de Pàndols i Cavalls i la Via verda. A la vora de l’ermita s’hi troba l’àrea recreativa del Forat de la Donzella.
Tot fent el recorregut, després de Bot arribem a l’estació de Prat de Comte. Prat de Comte  , a 4 km de la Via verda és un petit municipi poblat a l’època dels templers, on hi destaca l’església de Sant Bartomeu, el Portal (antiga porta d’entrada a la població), la destil·leria i el forn de pa.
A 1 km de l’estació de Prat de Comte, i a la vora del recorregut, trobem el Santuari de la Fontcalda: conjunt paisatgístic, termal i religiós, lloc de parada obligada per aquells que recorren la Via verda. Situat enmig d’una vall, a la vora del riu Canaleta rep el nom de la font d’aigua calenta que brolla al peu del santuari del segle XIV. Un caminet permet resseguir els estrets que ha format el riu amb el pas dels temps. Les seves aigües netes i transparents conviden a banyar-s’hi i fruir intensament d’aquest regal de la natura.
El final de la Via verda de la Terra Alta és a l’estació del Pinell de Brai, a 5 km de la Fontcalda. La població del Pinell la trobarem a 6km de la Via verda, on ningú pot deixar de visitar el Celler Cooperatiu modernista de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. La cooperativa és el màxim exponent de les cooperatives construïdes per aquest deixeble d’en Gaudí. L’estil modernista s’hi aprecia pels quatre cantons. És imprescindible contemplar el magnífic fris de ceràmica vidriada situat a la façana del celler, obra d’en Xavier Nogués, on es representen escenes al·legòriques a la vinya.

Activity Video