Descripció del lloc
Corbera d’Ebre està situada a la zona de llevant de la comarca, la connectada amb la Ribera d’Ebre, a la vall del riu Sec, entre Gandesa i Móra d’Ebre, a peu de la serra de Cavalls.
L’origen de la població se situa al castrum de Corbera, una fortalesa d’origen ibèric. Apareix citada per primer cop en un document de 1153, la carta de donació del castell de Miravet a l’orde del Temple. El 1317 passa a ser propietat de l’orde de l’Hospital. Va compartir amb la resta de la comarca les tribulacions de la guerra dels Segadors i, durant la guerra de Successió, les tropes francocastellanes van ocupar la vila. Durant els tràgics dies de la batalla de l’Ebre el poble es va veure afectat fins al punt de quedar totalment destruït i haver-ne de construir un de nou al costat. Les ruïnes encara es conserven com a testimoni d’aquells fets sagnants.
A l’antiga població hi ha l’església parroquial de Sant Pere, un gran edifici barroc del segle XVIII que compta amb una interessant portalada i un campanar de torre que va resultar molt afectat durant la batalla de l’Ebre. A la part nord-oest de Corbera, en una petita elevació, es troba la capella del Calvari. Als peus de la serra de Cavalls trobem l’ermita de Santa Madrona, del segle XVIII, formada per una capella i un habitatge. Al costat hi ha una font d’aigua bona i fresca.
A l’antic poble destaca també l’Abecedari de la Llibertat, un monument en contra de la guerra que s’articula al voltant de les 28 lletres de l’abecedari situades en diferents racons.