Festes i tradicions

Meravella’t amb les festes d’Horta de Sant Joan

Si vols conèixer Horta de Sant Joan des de dins, n’has de viure les festes i tradicions que ofrén el poble. Et fascinarà la màgia amb que les nostres tradicions més ancestrals, et diverteixen amb la gresca de les nostres festes majors de Sant Antoni i tot el que trobaràs a les nostres fires.

SUBHASTA DE SANT ANTONI

És el dissabte més proper al 17 de gener. Durant la tarda, a la plaça de l’església, es fa una benedicció dels animals i es continua amb una missa dedicada al sant.

En anys alterns, a la plaça de Sant Salvador es fa una representació de “les Tentacions de Sant Antoni" a càrrec del grup de Diables Foc i Flama, després els Sagalets encenen la foguera tradicional.

A continuació al Bar Casal es realitza una subhasta amb postres que la gent dona durant el dia. Els diners recaptats són dedicats a la millora del Convent de Sant Salvador. Allà mateix es continua amb un sopar popular i es finalitza el dia amb festa.

FESTES D’ABRIL

Són les festes en commemoració a un dels miracles de Sant Salvador, que va fer que plogués després d’una llarga temporada sense pluja. Se situa el primer cap de setmana després del dia 21 d’abril.

Un cap de setmana ple d’activitats on cal destacar el Concurs de Pintura Ràpida, activitats per difondre l’art entre la població i a la vegada mostrar el patrimoni cultural i arquitectònic d’Horta de Sant Joan entre artistes i visitants. Tots els participants han de complir les bases establertes. El primer premi és atorgat per l’Ajuntament i la resta són atorgats per particulars o empresaris del municipi. Es celebra el primer diumenge que segueix el dia 21 d’abril.

FESTA DE LA COSTA

El dissabte següent al dia de la Mercè (24 de setembre) o el mateix dia 24 si esdevé en dissabte. Pren el nom el qual divideix al poble en dues parts, una celebra la festa i l’altra hi és convidada. Als carrers engalanats s’encenen fogueres i es rosteixen sardines, carns, botifarres per a tothom i es balla la jota d’Horta fent molta gresca.

FESTA DE SANT SALVADOR

Festa local que se celebra el 18 de març en devoció a Sant Salvador al mateix Convent de Sant Salvador. Es fa una romeria pels voltants del convent.

Durant el matí es venen dolços típics del municipi (coc, redots…) donats per la gent del poble, la recaptació es destina a l’arranjament del convent.

Allí mateix es cuina una paella popular per a tot el poble.

FESTA DE SANT JOAN

Sant Joan és un dels copadrons del municipi i l’església està dedicada a ell. L’any 1914 l’ajuntament va afegir el nom del Sant a Horta, per a diferenciar-lo del municipi de Barcelona.

La vespra de Sant Joan, a la nit, l’AMPA organitza una foguera per als nens i nenes. Els grallers del poble amenitzen la festa i fan una cercavila. A la nit es fan revetlles pels carrers on no hi falten els caragols i la coca com a plats característics, acompanyat de tot tipus de pirotècnia.

L’endemà es du a terme la part religiosa de la festivitat: Missa i processó. L’ajuntament, com a tradició, obsequia a tots els feligresos amb un clavell.

FESTES MAJORS

El 8, 9, 10 i 11 de setembre a Horta de Sant Joan celebra la seva festa major dedicades a la Nativitat de la Verge Maria amb tots els dies plens d’activitats, on la música, els balls, els concursos, els correbous i els àpats popular hi destaquen.

DOLÇA TARDOR

Se celebra el primer diumenge d’octubre. Es tracta d’una fira artesanal popular per al poble, també coneguda com “la festa del Mostillo" en la qual hi ha mostra de productes d’elaboració artesanal i tradicional lligats a l’època de tardor. Cal destacar el mostillo, els deliciosos postres elaborats amb most de raïm i fruita seca.

Seguidament es finalitza amb un berenar-sopar popular.