Descripció del lloc
És la segona població de la comarca, amb 2.000 habitants. El riu d’Algars delimita el terme municipal amb les terres d’Aragó. Als voltants d’aquesta localitat s’han trobat restes de diverses cultures i pobles, com al coll del Moro del Borrasquer i al tossal del Moro de Pinyeres. El 1153, Ramon Berenguer IV va fer donació d’aquestes terres als templers i el 1317 la van heretar els hospitalaris, juntament amb els indrets ara despoblats de Pinyeres i Algars. Durant la guerra dels Segadors, les tropes castellanes van saquejar la vila.
Batea té un elegant centre històric que conserva porxos coberts i construccions de l’època medieval. En destaca el carrer Major, del segle XIV, porticat de dalt a baix, amb arcs junts. El casc antic va estar emmurallat fins al segle XIV i encara conserva vestigis de les portes d’entrada, com el portal de l’Àngel, el portal de Cal Llarg i el portal de Sant Roc, on es troba la capella de la Mare de Déu del Portal, d’estil barroc, construïda el segle XVII.
L’església de Sant Miquel és un interessant edifici d’estil neoclàssic-barroc, de grans proporcions. Va ser
construïda per Francesc Melet el segle XVIII.
A la població de Pinyeres, que va ser abandonada durant la dècada de 1950, hi ha l’església de la Transfiguració del Senyor, una edificació molt interessant d’estil romànic de transició que a l’interior encara conserva una pica baptismal d’immersió. Al sud de Batea, sobre un turó, s’alça el poble ibèric de Tossal del Moro, que va estar habitat des del segle VII fins al IV aC.
A 12 quilòmetres del municipi es troba el castell de Sant Joan d’Algars, d’estil gòtic, que ofereix un panorama excel·lent del riu d’Algars; al costat del castell hi ha l’església de Sant Joan d’Algars, d’estil romànic de transició.