Un massís arran del cel

T’imagines un paisatge muntanyós, d’una mostra important de flora i fauna a cavall entre el sistema mediterrani català i el sistema ibèric, entre comarques catalanes del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta, d’Aragonesa del Matarranya i de la Valenciana dels Ports? Aquest paisatge existeix: el Parc Natural dels Ports.

Té també un especial interès geològic i estratègic gràcies a l’important paper dins de les vies migratòries europees i, en especial, durant els canvis climàtics quaternaris, quan va servir de refugi de diverses espècies vegetals i animals.

ELS 5 IMPRESCINDIBLES

1

ELS ESTRETS

Dels llocs més singulars, on són les muntanyes més salvatges de la Catalunya meridional. Un petit riu s’obre pas entre les abruptes parets, entre paisatges de pinars i prats. Els enamorats del senderisme i l’escalada trobaran un lloc del més adient per gaudir dels seus esports.

2

LES ROQUES DE BENET

Aquestes impressionants roques, que en el seu moment van inspirar a pintor Pablo Picasso, són una de les formacions muntanyoses més característiques i emblemàtiques de el Parc Natural. Les seves parets verticals de conglomerat s’aixequen gairebé 300m i cauen a plom sobre un sòcol calcari.

El seu nom original, Bene, és àrab i ja està recollit a la carta de poblament cristià de al segle XII. El camí per pujar està indicat i és apte per a qualsevol persona que tingui una mínima forma física. Des del cim, a 1013m, vam gaudir d’una panoràmica a vista d’ocell fantàstica de tota la plana que tenim al davant i de les muntanyes que l’envolten.

3

ÀREA RECREATIVA DE LA FRANQUETA

L’Àrea de la Franqueta compta amb un espai per fer un pícnic i una zona de descans, a més de ser el punt d’inici de moltes excursions.

Es troba a la vora del riu dels Estrets. Accedireu travessant paratges amb formacions geològiques d’interès, com les Roques de Benet, els Gronses o la Roca Llisa.

4

EL SALT DE SOTORRES I EL VENTADOR

Conjunt natural per on transcorre el riu Canaletes, dins el Parc Natural efectuant uns impressionants salts d’aigua; és també una zona indicada per practicar el senderisme i el barranquisme (cal tenir autorització per efectuar aquesta modalitat, ja que és un barranc que està regulat).

5

SALT DE FERRASSÓ

El Salt de Ferrassó té una alçada de 70 metres, i recull l’aigua de la Pineda i l’aboca al riu Canaletes. Podem veure-hi aigua després de la pluja o quan es desfà la neu.